Mannenkoor St. Caecilia Sweykhuizen 1875


25 jaar Pasklaar - Maart 2011

Deze maand is onze keus gevallen op:
Mannenkoor St. Caecilia Sweykhuizen 1875

Als goed doel kozen zij:
Pavlos Culture- Adventures


Mannenkoor Sweykhuizen heeft sedert 1973 een eigen koorblad genaamd periodiek. Dit blad verschijnt 4 maal per jaar en wordt reeds tientallen jaren gedrukt bij onze huisdrukkerij Pasklaar te Sittard. Het mannenkoor vind het een hele eer om een goed doel te mogen kiezen in het kader van het 25 jarig jubileum van drukkerij Pasklaar, waar zij vanwege hun jubileum een donatie aan schenken. Wij vinden dit een uitzonderlijke manier om een jubileum te vieren en spreken dan ook alle lof uit voor dit initiatief, mensen van Pasklaar in een woord geweldig. Het goede doel dat wij gekozen hebben is van een goede bekende van een van onze koorleden.

Het koor is opgericht op 6 januari 1875 en in de loop der jaren uitgegroeid tot een gerenommeerd regionaal mannenkoor met 70 leden, waarvan 65 actieve zangers, afkomstig uit de gehele voormalige westelijke mijnstreek en uit België. In 1980 ontving het koor de erepenning van verdienste van H.M. de koningin. Het koor beoogt de zangcultuur uit te dragen en in stand te houden door het uitvoeren van kwalitatief hoogstaande muziekwerken. Het repertoire kent een grote diversiteit aan stijlen: van opera, musicals, gospelsongs, byzantijns tot volksmuziek. Tot het repertoire behoort ook het opluisteren van eucharistievieringen met passende werken. Het koor zingt in vele talen, zoals Engels, Russisch, Italiaans, Frans, etc. Nationale en internationale bekendheid werd verworven door succesvol deel te nemen aan korenfestivals en door het geven van aansprekende concerten. Van de vele concertreizen geldt als absolute hoogtepunt de reis naar Rome in 2006, waar het koor tijdens de audiëntie van Paus Benedictus XVI op het Sint Pietersplein voor niet minder dan 40.000 toehoorders heeft gezongen. Bekende namen als John Brécheler, Caroline Watkinson, Hub en Enrico Delamboye, Angelina Ruzzafante, Jan Vayne, Petra Berger, Guido's Orchestra, de sopranen Wendy en Tessa Kokkelkoren en de populaire televisie persoonlijkheid Ernst Daniël Smid verleenden reeds hun medewerking. Uiteraard zijn prachtige CD's beschikbaar. Op 24 mei 2009 luisterde het koor de officiële ceremonie op tijdens Memorial Day op de Amerikaanse militaire begraafplaats te Margraten, ook in 2010 is deze eer aan het koor gegund. In 2010 vierde het koor haar 135tigste verjaardag met een Belcanto Jubileumconcert. Aan dit concert werkte mee de Sopraan Carla Maffioletti en de tenor Hubert Delamboye met aan de piano Mariëlle Frijns. Het koor staat o.l.v. Hans Luesink, geen onbekende in de Limburgse muziekwereld. Deze veelzijdige musicus is actief als muziekdocent, koordirigent, pianist en organist. Van ons Bel Canto Jubileum concert zijn geluidsopnames gemaakt waarvan binnenkort een CD op de markt verschijnt.

Pavlos Culture- Adventures
» www. pavlos culture-adventures.nl

CARPE DIEM - pluk de dag, geniet van elk moment
PANTA RHEI - alles is in beweging, alles verandert

Mijn naam is Paul de Wit, voormalig leraar. Ik woon in Spaubeek, een dorp gelegen in een van de mooiste gedeeltes van Zuid Limburg. Dit is een gebied met een zeer rijke cultuurhistorie en een bijzonder gevarieerd landschap. De grenzen naar Duitsland en België vormen geen barriéres, maar zijn uitnodigingen voor ontdekkingstochten. Nieuwsgierigheid, leergierigheid en genieten van het leven liggen aan de basis van al mijn activiteiten en educatie is daarbij een belangrijke factor. Bij de activiteiten beperk ik me niet alleen tot de EUREGIO MAAS-RIJN [Maastricht-Luik-Aken]. Tijdens de vele reizen over de hele wereld, ben ik in de ban geraakt van India, m.i. het meest fascinerende land op aarde. Het contact met de cultuur, de religie en het volk van India kan geen mens onberoerd laten en zal invloed uitoefenen op het leven van iedere bezoeker.
Mijn wens is om veel mensen die het hart op de juiste plaats dragen in de gelegenheid te stellen mijn ervaringen te delen.
Om mijn idealen te realiseren heb ik een non-profit organisatie opgericht, PAVLOS CULTURE- ADVENTURES [Pavlos is Grieks voor Paul]. D.m.v. velerlei activiteiten wil ik mensen op een zeer aangename wijze laten delen in de rijkdom aan cultuur, religie en natuur van onze wereld. Het geld dat mij vrijblijvend door de deelnemers aan de verschillende activiteiten geschonken wordt, doneer ik aan een lepra centrum in Hydrabad, India Sivananda Rehabilitation Home, » www.sivanandarehab.org en aan een lepra centrum in Kumbakonam, India Sacred Heart Leprosy Centre, » www.shic-kumbakonam.org Filmpje over het rehabilitatiecentrum
Het geeft een buitengewoon bevredigend gevoel om een beetje van onze rijkdom te schenken aan de armsten der armen, de uitgestotenen van de maatschappij. Het is maar een druppeltje, maar zonder druppeltjes zijn er geen rivieren en oceanen. Laten we samen zorgen voor een rijke toevoer! We zijn tenslotte allemaal familieleden van elkaar in het dorp dat aarde heet.
Verrijk u zelf, deel met elkaar!

PS: Deelname aan alle activiteiten vindt plaats op basis van vrijwilligheid en onder eigen verantwoordelijkheid.